Android Cihazlarını Yeniden Başlatma ve Sıfırlama

Android Cihazlarını Yeniden Başlatma ve Sıfırlama

Bazen işler ters giderse ve Android cihazınızı zorunlu olarak yeniden başlatmanın veya sıfırlamanın nasıl yapıldığını bilmeniz kullanışlı olabilir.

İşlemleri başlatmadan önce, yeniden başlatma ve sıfırlamanın farkını açıklamak iyi olacaktır. Yeniden başlatma (Reboot), klasik yeniden başlatma işlemiyle aynıdır ve cihazınızı kapatıp-açar. Amaç işletim sistemini kapatıp ve açmaktır.

Diğer taraftan sıfırlama, aygıtı fabrika ayarlarına geri getirme anlamına gelir. Sıfırlama, tüm kişisel verilerinizi siliyor. İşlem benzer görünse de oldukça farklıdır.

Soft ve Hard (Reboot) Yeniden Başlat

soft reboot

 

Reboot veya Restart (yeniden başlatmak), telefonunuzun veya tabletinizin çalışmasında takılmalar başlaması veya belki biraz yavaşlaması durumunda gidilecek yoludur. Bu belirtilerden biriyle karşılaşırsanız, yeniden başlatmanız gereken tek şey güç düğmesine basın ve yeniden başlatmayı seçin. Buna "yumuşak" bir yeniden başlatma denir.

Ancak eğer cihaz donarsa veya tuşlara ve dokunmalara tepkisizleşirse açma-kapatma menüsüne ulaşamazsınız... Ne yapacaksınız o zaman?

O zaman "Hard" Reboot (yeniden başlatma) olarak bilinen işlemi yapabilirsiniz. Bu cihazınıza bağlı olarak, bir kaç düğmeye basılarak gerçekleştirilebilir. Çoğu Android cihazında, aynı anda güç ve ses azaltma düğmelerine 5 saniye boyunca basmanız durumunda reboot menüsüne girebilirsiniz. Google Nexus ve Google Pixel, Samsung Galaxy ve LG telefonları gibi birçok cihazda bu tuş kombinasyonu genelde çalışır.

Motorola telefonlarının çoğunda olduğu gibi bazı diğer cihazlar biraz farklıdır, ancak işlem aynıdır. Ses seviyesini düşürme düğmesini kullanmak yerine ses seviyesini artırma düğmesini kullanın.

Fabrika Ayarlarına Geri Dönme

 

Android cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekiyorsa (genelde nedeni, telefonu satıyorsanız ve yeni bir telefona bilgileri taşıyorsanız) sıfırlamanın iki yolu vardır.

Android, telefonunuzun ayarlar menüsünden kolayca erişilebilen yerleşik bir yazılım sıfırlama seçeneği sunar. Ayarlar'a gidin, Yedekleme ve Sıfırla'yı seçin ve "Fabrika Verileri Sıfırlama" yı seçin. Onaylamanız istenir. Onay verildikten sonra tüm kişisel veriler silinir ve kutudan çıktığı gibi temiz önyükleme yapar. Takılan hafıza kartlarına dokunulmadan bırakılır. Yani harici kartları sıfırlamaz.

reboot

 

Son olarak, birde Hard Reset var. Bu biraz son çaredir. Bu seçeneği cihaz artık tamamen kullanım dışı kalmış, bir şeylerin ters gittiği ve Android'de önyükleme yapmanın bir yolu olmadığı zaman yapabilirsiniz.

Hard Reset işlemini gerçekleştirmek için:

  • Cihazınızı kapatın.
  • Android bootloader menüsünü elde edene kadar güç düğmesini ve ses seviyesini düşürme düğmesini aynı anda basılı tutun.
  • Önyükleme yükleyici menüsünde, farklı seçenekler arasında geçiş yapmak için ses seviyesi düğmelerini ve seçim yapmak için güç düğmesini kullanırsınız.
  • "Kurtarma Modu" (Recovery Mode) seçeneğini belirtin.
  • Siyah bir ekranda "komut yok" (no command) sözcüklerini görmelisiniz.
  • Güç düğmesini basılı tutun.
  • Güç düğmesini basılı tutarken sesi açma düğmesine basın ve bırakın.
  • Artık verileri silmeyi / Fabrika ayarlarına sıfırlama seçeneğini içeren bir liste menüsü görmelisiniz.

Fabrika ayarları seçeneğini seçtikten sonra, tüm kullanıcı verilerini silmek üzere olduğunuzu bilin. Kabul ediyorsanız, Evet seçeneğini seçin; cihazınız fabrika ayarlarına geri yüklenecektir.

Bu yazıyı 5 yıldız üzerinden kaçla değerlendirirsiniz?
Daha önce bu yazı 0 kez değerlendirilmiş ve ortalama 0 yıldız verilmiş.
Bu yazı daha önce 640 kez okundu.

Yorum Yaz

    Yorumlar

    Bu yazıya henuz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
İstanbul Firma, İlan, Gezi Rehberi ve Haberleri instagram takipçi satın al