Image by Sara Torda from Pixabay

Ekran Kaydı için 3 Ücretsiz Program

Bilgisayar ekran kaydetme için özellikle kullanışlı olan bu üç araç ve bunların her birini nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır. İhtiyaçlarınıza en iyi şekilde uyacak olan ekran kaydı alma programlarından birini seçin.

Daha önce hiç ekran kaydedici kullanmadıysanız, bu ücretsiz ekran kaydetme programları ile artık işiniz çok daha kolay olacak. Ekran kayıtları, ekranınızda neler olup bittiğine dair düz videolardan daha fazlasıdır, ancak bunlar çeşitli şekillerde yararlı olabilir.

Çoğu kullanıcı, bir eğitim durumu gibi bir şeyi nasıl yapacağınızı göstermek için ekranlarını kaydeder. Diğerleri, hatalı çalışan uygulamaları veya bilgisayar sorunlarını belgelemek için kayıtları kullanır, böylece birisi sorun giderme konusunda yardımcı olabilir. Bazı kişiler ise bir siber zorbanın etkinliğini yakalamak ve doğrulamak için gizli ekran kaydedicileri bile kullanır.

1. Windows 10 Adım Kaydedicisi

Windows'daki en dikkate değer özelliklerden biri, işletim sistemi ile birlikte gelen gizli bir araçtır. Aslında, Windows 7'den bu yana, bu ekran kaydetme aracı bilgisayarlarımızda mevcut.

Adından da tahmin edebileceğiniz gibi, bu araç, hata mesajı veya uygulama çökmesi gibi belirli bir soruna yol açan adımları göstermenizi kolaylaştırmak içindir. Bir problemi çözmek için gerekli adımları göstermek için de kullanılabilir.

Windows 10 Adım Kaydedicisi

Başlatmak için arama menüsüne Adım Kaydedicisi yazın ve arama sonucu çıkan uygulamayı açın. Açtıktan sonra, yapmanız gereken tek şey başlamak için Kaydetmeye Başla'ya tıklamak.

Kayıt yaparken, araç tüm fare tıklamaları izleyecektir. Her fare tıklaması, ekran görüntüsünün yanı sıra farenin tıklandığı bir metin açıklaması oluşturur. Her adımda, ne yaptığınızı veya neden yaptığınızı açıklayan yorumlar da ekleyebilirsiniz.

Sonlandırmak için Kaydetmeyi Durdur’u tıklayın. Bu, çektiğiniz tüm adımların ve yaptığınız tüm yorumların bir önizlemesini oluşturur. Eğer tamamsa, başkalarına gönderebileceğiniz bir ZIP dosyası olarak kaydedebilirsiniz. ZIP dosyası, gömülü ekran görüntülerine sahip özel bir HTML dosyası olan ve okumak için herhangi bir özel araca gerek duymayan tek bir MHT dosyası içerir.

Varsayılan olarak, aracın adım sayısını 25'e çıkardığını unutmayın. Bundan daha fazlasına ihtiyacınız varsa, sayıyı araç ayarlarında istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

2. Hidden Capture (Gizli Ekran Kaydetme)

Hidden Capture, yukarıdaki Windows Adım Kaydedicisi ile benzer işi farklı bir yöntemle yapan ücretsiz ekran kaydetme programıdır. Sorunları gidermenize yardımcı olmayı veya başkalarının sorunlarının giderilmesine yardımcı olmanızı sağlamayı amaçlamak yerine, ana amacı sisteminizdeki bir saldırganın ne yaptığını izlemektir.

Bu, davetsiz olarak fare ve klavyenizin uzaktan kontrolünü ele geçiren internet korsanları anlamına gelmez (bunun için de kullanılabilir). Temel olarak bilgisayarınızdan çıktığınızda, birilerinin sizin izniniz olmadan bilgisayarınızı kullanmasından bahsediyoruz.

Yüklendikten sonra, tek yapmanız gereken programı açmak. Start capture, Start manuel, Hide and wait veya Settings gibi bir menü açılır. Ne olursa olsun, program arka planda kalır ve sistem tepsisinde veya görev çubuğunda görünmez, ancak maalesef görev yöneticisinde görünecektir.

Ekran kaydetmeyi durdurmak için varsayılan olarak boş bir şifre girmeniz gerekir. Yanlış bir şifre girilirse, kayıt devam eder.

Kayıtları başlatmak veya durdurmak ve istediğiniz kayıt modunu (Masaüstü, Aktif Pencere, İmleç Altındaki Eleman vb.) seçmek gibi altı yapılandırılabilir kısayol tuşu içerir. Otomatik yakalama aralığını (varsayılan değer 2,5 saniyedir), ekran görüntülerini (PNG veya JPG) ve hedef klasörü de ayarlayabilirsiniz.

Elbette, gözetimsiz kullanımlar için Hidden Capture'ı kolayca kullanabilirsiniz. Başlatın, bir dizi deneme adımı kaydedin, ardından kapatın. Aslında oldukça çok yönlü bir programdır. Tek dezavantaj, dokümantasyon eksikliğidir, ancak kullanımı basittir.

Hidden Capture gibi, Automatic Screenshotter arka planda ücretsiz bir üçüncü taraf ekran kaydetme programıdır ve size ihtiyacınız olduğunda periyodik ekran görüntüleri çekmeye başlar. Hidden Capture'ın aksine, Automatic Screenshotter'ın gizli bir uygulama olma niyeti yoktur. Sistem tepsisinde açıkça gözükür.

Bununla birlikte, bu araçla ilgili benzersiz olan, sabit zaman aralıklarında ekran görüntüleri oluşturmamasıdır. Bunun yerine, bir ekran görüntüsünün ne zaman alınacağını belirlemek için belirli kural ve ayarlara dayalı bir algoritma kullanır. Bu sadece gereksiz karelerin sayısını azaltır, aynı zamanda önemli adımların atlanmamasını sağlar.

Örneğin, ekranın son ekran görüntüsünden bu yana çok fazla değişme olmadıysa ekran görüntüsünü yakalamaz. Kara listeye eklediğiniz uygulamaların resimlerini çekmez. Başka bir seçenek, beyaz listedeki programlara odaklanabilmesidir. Veya bunlarla ilgilenmezseniz bu kuralları devre dışı bırakabilirsiniz.

Automatic Screenshotter ayrıca sabit disk alanını gereksiz yere doldurmaz ve belli bir kotanın üstüne çıkmanızı önleyen bir ayar da içerir. Limite ulaşıldığında (toplam ekran sayısı veya kullanılan sabit disk alanı boyutu üzerinde ise) yeni bir tane oluşturmadan önce en eski ekran görüntüsünü siler.

Sonuç olarak, gerçekten yararlıdır. Ayrıca, kullanıcı bağışlarından başka hiçbir şeyle finanse edilmeyen, uzun yıllardır %100 ücretsiz ve temiz yazılım yapan bir topluluk olan Donation Coder tarafından sağlanmaktadır. Kötü amaçlı yazılım ya da bunun gibi bir şey hakkında endişelenmenize gerek yok.

Ekran Kaydetme için Diğer Araçlar

Geleneksel olarak ekranınızı kaydetmek istiyorsanız, ekranınızı aslında video olarak kaydeden bir araç kullanmanız gerekir. Ancak bu durumda iki dezavantaj vardır: düzgün yakalama için güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız vardır ve video dosyaları ekran görüntülerinden çok daha büyüktür.

Yine de, ekranınızı kaydetmek istiyorsanız, Open Broadcaster Software şu anda mevcut olan diğer tüm özellikleri ile kesinlikle tavsiye ediyoruz. Gelişmiş özelliklere sahip, %100 ücretsiz, açık kaynak kodlu ve dünya çapında binlerce kişi tarafından kullanılıyor. Aslında canlı yayın için, ancak yerel bir video kayıt seçeneğine sahiptir.

Ya da ekranınızı, videolar (büyük dosya boyutları) ve tek tek ekran görüntüleri (arka arkaya görüntülemek için elverişsiz) arasında iyi bir uzlaşma olan bir GIF olarak doğrudan kaydedebilirsiniz. LICEcap sizin için tüm bunları yapan ücretsiz bir programdır. Aslında, ekran GIF'leri yapmak istiyorsanız, başka hiçbir araç daha iyi değildir.

Ya da ShareX veya Snagit gibi daha fazla hepsi bir arada bir ekran görüntüsü aracıyla devam edebilirsiniz. Bunlar belirli zaman aralıklarında periyodik ekran görüntüleri alabilir, ancak manuel ekran görüntüleri, otomatik paylaşma ve otomatik olarak ekran görüntülerini ve diğer her tür şeyi de alabilir.

Ancak, adım adım görüntü yakalamak istiyorsanız, muhtemelen Winodws Adımı Kaydedicisi'ni (sorun giderme için), Hidden Capture (gözetim için) veya Automatic Screenshotter'ı (genel kullanım için) kullanmak isteyeceksiniz. Sizin için uygun olan, yapmanız gerekenlere bağlıdır.

1
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu:

Kapatmak için ESC tuşuna basın