Photo by Mufid Majnun on Unsplash

İnşaat İmalatlarında Adam/Saat Değerleri

İnşaatta bir işçinin verimliliği, adam/saat kavramı üzerinden sayısal değerler olarak tanımlanmış olup, bu değerler üzerinden inşaat yapı kalemlerinin ne kadar sürede ne kadar işçi ile bitirilebileceği yönünde ortalama bir fikir vermektedir. Bu tabloyu yazıdaki indirme linkinden indirebilirsiniz.

Tabloda yer alan B.B. başlıklı sütunda, o iş kaleminin Bayındırlık analizlerinde yer alan adam/saat değeri, Ortalama kolonunda araştırma sonucu piyasa değeri bulunmaktadır. Adam/saat’ler birim iş için bir işçinin harcadığı süreyi gösterdiğinden, yapılması gereken iş miktarıyla o iş kalemine ait adam/saat değeri çarpılarak o iş için gereken toplam süre bulunur.

Örnek: Yapılması gereken 200 m2’lik yarım tuğla duvar işinin olduğunu varsayalım. “Yarım Tuğla Duvar” iş kaleminin olduğu satırdan bu kaleme ait ortalama adam/saat değeri okunur. 200 m2 ile bu değer çarpılarak bu işi tamamlanma süresi elde edilir.

  1. İş kalemine ait adam/saat değeri: 1.52 saat/m2
  2. Yapılacak işin miktarı: 200 m2
  3. Gereken süre: 1.52 saat/m2 x 200 m2 = 304 saat.

Bir işçinin bir günde kaç saat çalıştırılacağı göz önünde bulundurularak bu işin kaç adet işçi ile kaç günde tamamlanacağı saptanır.

Konu, gelişmekte ve dünyaya açılmakta olan Türk inşaat sektörü için önemli olduğu ve en kısa sürede verimlilik kavramının yapılan projelerde dikkate alınması gerektiği için adam/saat değerlerinin belirlenmesine yönelik bu çalışma hazırlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın bir başlangıç olduğu ve değerlerin belki de çok iyi sonuçlar vermeyeceği, fakat sonradan katılımlar ve tartışmalar ile gerçek ve piyasa koşullarına uygun sonuçlara ulaşılacağı düşünülmektedir.

1
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu:

Kapatmak için ESC tuşuna basın