Photo by Souvik Banerjee on Unsplash

Wordpress Siteye Kod Nasıl Eklenir?

WordPress sitenizi özel işlevlerle genişletmek isterseniz, sık sık kod tablonuza özel kod parçaları eklemeniz gerekir. Aslında, web, WordPress sitenize eklemeniz gereken özel kod parçacıkları sağlayan destek forumları ve makalelerle doludur. Eğer yeni başlayan biriyseniz, bu oldukça zor olabilir ve hatta bu çabadan vazgeçmenizi sağlayabilir. Ancak, bunu yapmamalısınız, çünkü bu, gerçekten de bu kadar da zor değildir ve ayrıca güvenebileceğiniz mükemmel eklentiler de vardır.

1. Yedekleme ile Başlayın

Kod tabanına dokunmadan önce, sitenizi her zaman yedekleyin, böylece bir şeyler ters giderse hızlıca bir önceki sürüme geri dönebilirsiniz. Çoğu hosting firması, cPanel'den tam bir web sitesi yedeği oluşturma seçeneği sunar. Ayrıca, WordPress yöneticisinden site yedeği oluşturabileceğiniz birçok harika yedekleme eklentisi de vardır. Tamamen güvende kalmak istiyorsanız, sitenizin bir kopyasını kendi bilgisayarınıza almak da iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde, html kod eklerken sitedeki herhangi bir şeyi bozup bozmadığını test edebilirsiniz.

2. Özel Kodun Tipini kontrol edin

WordPress için Web'de bulabileceğiniz ilgili özel kod parçaları genellikle iki kategoriye ayrılır. Bunlar CSS veya PHP kodlarıdır. PHP arka uç işlevselliği, CSS düzen ve tasarım öğeleri içindir. Bu diller hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız bile, bunları söz dizimlerinden kolayca tanıyabilirsiniz.

CSS sözdizimini tanımlamak kolaydır, her zaman aşağıdaki yapıyı takip eder:

.classname {

  color: #111111;

  background: #efefef;

  display: block;

}

PHP sözdizimi biraz daha karmaşıktır. Bunu tanımanın en kolay yolu, WordPress geliştiricilerinin PHP kodlarında sıklıkla kullandıkları özel ipuçlarını aramaktır. Her özel PHP kodunda ​​bulabileceğiniz ipuçları (hemen hemen) şunlardır:

  • the function() keyword
  • add_action()
  • add_filter()

Yazarların kod parçasını açıkladığı metinde "temanın functions.php dosyasına ekleyin" ifadesini bulursanız, bunun aynı zamanda bir PHP kodu olduğundan emin olabilirsiniz.

3. Özelleştirici aracılığıyla özel CSS Ekle

WordPress'in daha yeni sürümleri, Theme Customizer'ı kullanarak sitenize özel CSS eklemenize olanak tanır. Yönetici alanınızda Görünüm> Özelleştir menüsünü tıklayarak Özelleştiriciye erişebilirsiniz.

Customizer sitenizin ön ucunu açar ve solda dikey bir yönetici paneli ekler. Özelleştirme seçeneklerine bu panelden erişebilirsiniz. Seçenekler temaya göre değişebilir, ancak WordPress 4.7'den beri tüm temalar, özel CSS kodunuzu ekleyebileceğiniz “Ek CSS” seçeneğini içerir.

Ayrıca, WP Customizer'ın CSS'deki hataları kontrol eden yerleşik bir CSS linterine sahip olması da iyidir. Linter, özel kodunuzda herhangi bir hata bulursa, sizi bir hata mesajı ile bilgilendirir.

4. Bir Child Theme ile özel CSS veya PHP ekleyin

WordPress sitenize yalnızca birkaç CSS satırı eklemek istiyorsanız, Customizer kullanımı çok daha kolay olduğundan, bir child theme oluşturmaya değmez. Ancak, hem özel CSS hem de PHP eklemek istiyorsanız en iyi çözümdür. Tüm stilini ve işlevselliğini devralır, ancak buna özel stil ve işlevsellik de ekleyebilirsiniz. Resmi WordPress tema deposundan indirebileceğiniz veya ThemeForest gibi ticari bir siteden satın alabileceğiniz ana WordPress temalarına bir child theme ekleyebilirsiniz. Bir child theme manuel olarak oluşturmak ve sunucuya yüklemek mümkün olsa da, bir child theme oluşturma eklentisi ile bunu oluşturmak daha kolay, daha güvenli ve daha hızlıdır.

Bir sürü child theme oluşturucu eklentisi olmasına rağmen, en basit olanı Child Themify'dir. Herhangi bir fantezi seçeneği yoktur, sadece işi tek bir tıklamayla hızlı bir şekilde yapar. Eklentiyi WordPress yöneticinizdeki Eklentiler> Yeni Ekle menüsünü kullanarak yükleyebilir ve etkinleştirebilirsiniz. Eklenti, yönetici alanınızdaki Görünüm menüsüne yeni bir Create Child Theme alt menüsü ekler. Menüyü tıklayın ve child theme oluşturmak istediğiniz ana temayı seçin. Ardından, child temanızı adlandırın.

WordPress, netlik amacıyla child temalarına belirli bir adlandırma kuralı önerir. Ancak, isterseniz child temanıza başka bir isim verebilirsiniz. WordPress kurallarına uymak istiyorsanız, ana temanın adından sonra “child” kelimesini eklemeniz yeterlidir.

Child temanız oluşturulduğunda, tüm diğer temalarınız arasında WordPress yöneticinizdeki Görünüm> Temalar menüsünün içinde bulabilirsiniz.

Artık, Görünüm> Düzenleyici menüsünü tıklarsanız bulabileceğiniz Tema Düzenleyicisi'ni kullanarak özel CSS ve PHP kodunu child temasına ekleyebilirsiniz.

Tema Düzenleyicide, düzenlemek istediğiniz temayı seçmeniz gerekir. Sayfanın sağında, “Düzenlemek için tema seç” açılır menüsünü bulabilirsiniz. Child temanızı buradan seçin ve açılır listenin yanındaki “Seç” düğmesine tıklayın.

Varsayılan bir Child temasında, iki dosyayı bulacaksınız: özel CSS için style.css ve özel PHP için functions.php.

Child Temanıza Özel CSS Ekleme

Child temanıza özel CSS kodu eklemek için, ekranın sağ tarafındaki style.css dosyasını seçin. Özel kodu, @import kuralının altındaki dosyanın altına eklemeniz gerekir.

Özelleştirici gibi, Tema Editörü de CSS için dahili bir linter içerir. Bu nedenle, hatalar hakkında endişelenmenize gerek yok, linter sizi bilgilendirir. Bitirdiğinde, Sayfanın altındaki “Dosyayı Güncelle” düğmesine tıklayın.

Child Temanıza Özel PHP Ekleme

Özel PHP kodunuzu functions.php dosyasına eklemeniz gerekir. Bu dosyayı ekranın sağ tarafındaki style.css altında bulabilirsiniz. Functions.php dosyası, Child temanızın özel tema işlevlerini içerir.
Özel PHP kodunuz dosyanın altında bulunur. Boş bir dosya olması durumunda ekranın altındaki “Dosyayı Güncelle” ye tıklayın.

5. Siteye Özgü PHP Kodu Ekleme

Child temasına PHP kodu eklemenin problemi, yeni bir tema kullanmaya başladığınızda, özel işlevselliği kaybedersiniz. Bu, CSS'nin belirli bir temanın stillerini manipüle ettiği bir sorun değildir. Yeni bir temayı etkinleştirirseniz, yeni CSS'yi de kullanmanız gerekir.

Neyse ki, siteye özgü PHP'yi WordPress'e eklemek mümkün. Bu kod temadan bağımsızdır, bu nedenle temalar arasında geçiş yaptığınızda onu kaybetmezsiniz.

Özel koda ekleyebileceğiniz, siteye özgü bir eklentiyi manuel olarak oluşturmak mümkün olsa da, biraz iş gerektiriyor ve bazı güvenlik riskleri var. Ancak, aynı şeyi yapan ücretsiz Kod Parçacıkları eklentisini de kullanabilirsiniz.

Eklentiyi WordPress alanınızdaki Eklentiler menüsünden kurun ve etkinleştirin. Kod Parçacıkları eklentisi, arka ucunuza yeni bir “Snippet'ler” menüsü ekler. İşte, özel PHP snippet'lerinizi WordPress'e düzenli blog gönderileri eklediğiniz gibi ekleyebilirsiniz. Bu, özel kodunuzu düzenli bir şekilde tutabileceğiniz ve bunları ayrı ayrı düzenleyip silebileceğiniz için mükemmel bir çözümdür.

Özel kodunuzu “Yeni Snippet Ekle” düzenleyicisine kopyalayıp yapıştırarak pasajı çalıştırmak istediğiniz yeri seçin. Çoğu durumda, “Her yerde snippet'i çalıştır” seçeneği uygun olacaktır. Ardından, özel PHP'nize bir başlık, bir açıklama ve bazı etiketleri (isterseniz) ekleyin ve “Değişiklikleri Kaydet ve Etkinleştir” düğmesini tıklayın.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu:

Kapatmak için ESC tuşuna basın